Voorlezen aan oudere kinderen

🎉De voorleesdagen zijn van start gegaan🎉

Denk je nu aan prentenboeken? Aan de tijd dat je tijdens het voorlezen aan je kleine kleutertje samen genoot van dat momentje van rust? Weet je nog dat je zelf werd voorgelezen?

Zodra kinderen meer zelf gaan lezen, gaat er ook meer tijd ‘s avonds naar het maken van huiswerk, sporten en andere hobby’s. Er is minder tijd om voor te lezen.

Toch vinden oudere kinderen het ook heel fijn als je ze voorleest. Daarnaast leren ze onbewust veel tijdens het luisteren. De woordenschat wordt vergroot, fantasie wordt aangesproken, ze leren nieuwe werelden kennen, ze worden op deze en vele andere manieren uitgedaagd.

Hoe maak je het voorlezen voor oudere kinderen
en jezelf leuker?

🐝Kies een vast moment, zodat je samen iets hebt om naar uit te kijken.

🐝Laat je kind ook een stuk voorlezen.

🐝Maak het jezelf niet te moeilijk met lange dialogen en verschillende stemmen. Je bent geen pro bij een voorleesapp. Je kind vindt het fijn dat je samen bent en de tijd neemt voor hem of haar.

🐝Kies een boek dat misschien technisch gezien moeilijker is, maar met een verhaallijn die uitdaagt. Voordat je het weet, leest je kind ‘stiekem’ zelf verder…

🐝Stel vragen zoals: wat denk je dat er nu gaat gebeuren? Hoe zal de hoofdpersoon dit oplossen? Wat zou jij doen? Wanneer je een gevoelig verhaalfragment hebt voorgelezen, kun je vragen wat je kind ervan vindt. De meest mooie gesprekken kunnen hierop volgen.

Heel veel leesplezier!

Voor vragen en/of boekentips kun je me bereiken via: info@kinderpraktijkdebij.nl